Geopark: Svendborg Havn

Take a walk in the past

Bugten i Svendborgsund udgjorde en næste perfekt beskyttet naturhavn og samtidig var det naturlige overfartssted mellem Fyn og Tåsinge.

Havnen rummer i dag både maritime og andre erhverv, fritidssejlere og kulturliv og udgør en hjørnesten i den lokale identitet. I 2007 blev Svendborg Havn af Kulturstyrelsen udpeget som en af Danmarks bedst bevarede erhvervshavne.

Udviklingen af Svendborg Havn fandt primært sted i sidste fjerdedel af 1800-tallet. Før den tid var købstadens havn begrænset til en lille brolagt plads for enden af Brogade og bugten rundt lå en håndfuld private ”købmandshavne”.

Havnepladsen har en række fine bygninger, pakhuse, hoteller og en havnemesterbolig fra perioden 1830-1876. Syd for Havnepladsen finder man den fredede Baagøe & Ribers købmandsgård med gamle kornpakhuse og tømmerlader, færgelejet til den nedlagte Vindebyoverfart (site C6) og yderst den runde lystbådehavn fra 1935.

Samtidig med jernbanens ankomst til Svendborg i 1876 åbnede første afsnit af en moderne havn, Jessens Mole, med dampskibskaj, toldbod, agent- og mæglerkontorer og anden maritim service. I 1893 åbnede næste afsnit, Nordre Kaj, med bl.a. kulpladser, og i 1901 sidste afsnit, Østre Kaj, med nye korn- og foderstofpakhuse. Bag de nye bolværker indvandtes store arealer nyt land, og i perioden 1876-1970 placerede byens industrivirksomheder sig her, tæt på skib og jernbane. Siden 1970 har industrien været under afvikling på havnen. Den erstattes af kontorer, eksklusivt lejlighedsbyggeri og i 2023 vil også et nyt campus stå klar til 1.000 søfartsstuderende.

Mellem Havnepladsen og Jessens Mole fører en bro fra 1920 over til Frederiksøen. Øen var oprindelig en sandbanke, der i løbet af 1800-tallet blev befæstet og med tiden opfyldt til en større, menneskeskabt ø med værfter, værksteder og beddinger anlagt til at bygge og vedligeholde træ- og senere stålskibe. Det kendte og anerkendte Ring-Andersens Træskibsværft blev etableret på Frederiksøen i 1867. Virksomheden lever fortsat i bedste velgående, drevet af fjerde generation Ring-Andersen. I 1917 grundlagdes A/S Svendborg Stålskibsværft, der med tiden blev byens største arbejdsplads. Værftet lukkede i 2001 og efter nogle år med vindmølleindustri har de forladte industribygninger fået nyt liv som eventsted og kulturelt eksperimentarium.

Frederiksøen østside er fortsat hjemsted for en række maritime virksomheder, bl.a. Svendborg Bugser og reparationsværftet Petersen & Sørensen, der råder over to flydedokke og i høj grad bidrager til at fastholde Svendborg Havn som den erhvervshavn, Kulturstyrelsen roste i 2007.

Opdateret af:
VisitLangeland visit@langelandkommune.dk
VisitLangeland